Snorkelduiker

Heb je nog niet de minimaal verplichte leeftijd om met een persluchtuitrusting onder water te mogen, of wil je niet duiken maar toch goed kunnen genieten van al het moois dat zich onder het wateroppervlak bevind, dan is de IDD Snorkelduiker opleiding een geschikte opleiding voor jou.

Ten eerste is snorkelen vooral gaaf. Snorkelen is ook makkelijk. Zelfs kinderen van een 7 jaar kunnen leren snorkelen, als ze tenminste goed kunnen zwemmen. Zwemdiploma B is eigenlijk wel een vereiste.

Met snorkelen kom je in een hele nieuwe wereld. Je zou de eerste keer snorkelen kunnen vergelijken met het ontdekken van een vierde dimensie. Je kunt heel veel verschillende dieren tegenkomen: vissen, zeeanemonen, zee-egels, heremietkreeften, krabben, garnalen, enzovoort.

Deze omgeving is heel kwetsbaar. Laat dus geen rotzooi achter en raak zo min mogelijk aan. Voor een goed snorkelplekkie hoef je alleen te zoeken naar helder water en rotskust plus een veilig plekje om het water in te gaan.

Grindstranden zijn het beste, bij zandstranden is het water vaak minder helder. Daar komt nog bij dat je bij zandstranden meestal veel minder onderwaterleven hebt. Dat komt vooral door het gebrek aan variatie in leefomstandigheden, en het gebrek aan voeding en “hechtplaatsen” voor planten. En minder waterplanten betekent automatisch minder dieren.

In deze opleiding leer je niet alleen de juiste (zwem)technieken die je met een goede snorkeluitrusting dient te gebruiken om veilig in het water te zijn zonder dat je het onderwatermilieu teveel belast. Ook leer je de kenmerken, symptomen, preventie en eerste hulp van de gevaren die je als snorkelduiker kunnen bedreigen zoals onder andere (zon)verbranding, onderkoeling, zwemmers black-out, hyperventilatie en oververmoeidheid.

Verder wordt er veel aandacht besteed aan het snorkel- buddy-systeem en aan de planning van een snorkelduik. Ook wordt natuurlijk de snorkelapparatuur en de eventuele speciale apparatuur die je als snorkelduiker mee kan nemen niet vergeten.

Als afsluiting zal je een snorkelduik in het buitenwater maken, waarin alle aspecten die hierboven omschreven staan worden getest.

Voorvereisten:

  • Minimum leeftijd 7 jaar.
  • Goede zwemmer in het bezit van een zwemdiploma of aantoonbare zwemvaardigheid.
  • Geldig medische verklaring (advies medisch onderzoek!!).
  • Bij minderjarigheid: Goedkeuring door ouders/voogd.

Cursus inhoud:

  • De cursus bestaat uit 10 theoretische modules en 1 Open water snorkel module

Kosten:

  • De kosten van deze opleiding bedragen € 115,00
  • Inclusief cursuspakket “Snorkelaar”
  • Exclusief gebruik duikmaterialen en eventuele entrees